Süt, pirinç ve şekerde fiyatlar el yakabilir

Süt, pirinç ve şekerde fiyatlar el yakabilir

Bloomberg
Süt, pirinç ve şekerde fiyatlar el yakabilir

refid:13196871 ilişkili resim dosyası

Bloomberg’in ithalatçılar, ihracatlar ve analistler arasında yaptığı bir araştırma, pirincin metrik ton fiyatının yüzde 63’lük bir artışla 638 dolardan 1,038 dolara yükselebileceğini gösterdi. Bu düşüşte Hindistan’daki üretim kıtlığı ve Filipinlerin ithalatlarını artırmasının etkili olduğu söylendi.

Öte yandan ABD hükümeti yağsız sütün fiyatının gelecek yıl yüzde 39 oranında yükseleceğini açıkladı. ABD merkezli finans hizmetleri şirketi JP Morgan Chase & Co. şekerin fiyatında yüzde 25’lik bir artış beklediklerini belirtti.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’ne (FAO) göre, gıda fiyatları Kasım ayında 2008’in Şubat ayından beri yaşanan en büyük yükselişle yüzde 7 oranında arttı

AÇLIK ARTARKEN, GIDA FİYATLARI YÜKSELDİ
Tarım ürünlerinin fiyatları bu yıl iki katına çıkan vadeli bakır işlemlerinin ve yüzde 57’lik bir artış yaşayan petrol fiyatlarının gerisiden kaldı. II. Dünya Savaşı’ndan sonra yaşanan en kötü resesyondan çıkış, tarım ürünlerinin talebini artırdı ve alıcılar için emtia fiyatlarını yükseltti.

Öte yandan, BM dünya genelindeki aç insanların sayısının 1 milyonun üzerine çıktığını açıkladı.

Analizde, Çin ve Hindistan gibi gelişmekte olan ülkelerde, fiyat artışını tetikleyen şeylerin artan nüfus ve yükselen maaşlar olduğu belirtildi. Özellikle Çin’de, ülke içindeki kaynaklarda plastik üretiminde kullanılan bir kimyasal olan melaminin bulunması ve bu yüzden 6 bebeğin ölüp, 3 yüz bin çocuğunda hastalanmasının ardından azalan süt tüketimi yeniden artışa geçti.

Hindistan ve Arjantin’e yaşanan kuraklık ve Filipinlerde yaşanan şiddetli tayfunlar da üretimin azalmasında etkilim oldu. 

MISIR VE PİRİNÇ STOKLARI AZALACAK
ABD Tarım Bakanlığı’ndan gelen son verilere göre, mısır ve pirinç stokları 2010 yılı gelmeden azalacak.

Uluslararası Şeker Örgütü ise 2010 yılı Eylül ayına kadar küresel şeker piyasasında ikinci bir küresel kaynak sıkıntısının yaşanacağını açıkladı. ABD Tarım Bakanlığı ise tatlandırıcı stoklarının 1995 yılından bu yana görülen en düşük seviyeye gerileyeceğini tahmin ediyor.

Analizde değerlendirmelerine yer verilen gıda sektörünün en büyük şirketlerinden Unilever’in CEO’su Paul Polman, “Gıda fiyatlarında eğilim yukarı yönde” sözleriyle fiyat artışlarına dikkat çekti.

ARTAN SICAKLIK PİRİNÇ ÜRETİMİNİ VURDU
Bütün bunlara ek olarak, bazı gıda stoklarının azalmaya başladığına dikkat çekildi. USDA verilerinin, dünya genelindeki pirinç üretiminin 2006’dan bu yana talebin gerisinde kaldığı belirtildi. Örgüt aynı zamanda artan tüketimin 2009-2010 pazarlama yılında, pirinç stoklarını yüzde 41’lik bir düşüşle, 85.9 milyon tona düşürmesini bekliyor.

Analizde, azalan stokun pirincin ton fiyatını 1000 dolar seviyesine çıkarabileceği de belirtildi. Ancak fiyat artışına etki eden farklı faktörler de var. Küresel ısınma ile ısının deniz sularının yarattığı kuru El Nino iklimi bu bölgedeki üretimi azalttı.

MISIR VE SOYA FASULYESİ  FİYATI DA ARTACAK
Yatırım bankası Goldman Sachs Group Inc., mısır ve soya fasulyesi fiyatlarının 2011’de büyük bir ralli yaşayacağını açıkladı. Mısırın çuval fiyatının gelecek yıl 4,75 dolara çıkması bekleniyor. 2011’de bio yakıt üretiminde mısır kullanımının artmasıyla bu rakamın 5 dolar seviyesine çıkması bekleniyor. Yatırım bankası, soya fasulyesinin çuval fiyatının 2010’da 11 dolara, 2011’de 12 dolara çıkacağını açıkladı.